Diuen i expliquen que és en les circumstàncies adverses que les persones fem aflorar el millor i el pitjor del que duem a dins. Per sort en l’etern partit entre el bé i el mal, per entendre’ns, sempre acaben guanyant els bons, com a les pel·lícules. 

Aquest article vol ser un homenatge i agraïment a tota aquelles persones que a títol personal i a totes aquelles que ho fan organitzades en entitats, grups de suport veïnal etc. s’han mobilitzat per donar solució a les mancances que la COVID-19 ha anat generant.

Anant a la menuda, la història que us explicarem s’ha produït en moltíssims indrets, on la pandèmia ha fet estralls. Les persones, grups i entitats son diferents però la situació és la mateixa i l’actitud generosa i solidaria també. 

Us explicarem la viscuda a la Fundació de la Santa Creu, als diferents serveis d’acollida que aquesta entitat te al barri del Guinardó de Barcelona i que malgrat les grans dimensions de l’edifici, visible des de molts punts del barri, també son actualment uns veïns desconeguts. 

Parlem concretament de la Casa de Repòs de Sant Camil que acull un servei residencial per a persones en risc d’exclusió, un servei d’unitats familiars procedents de desnonaments i un altres servei d’unitats familiars en risc d’exclusió

Tot comença quan una tècnica municipal de l’Ajuntament de Barcelona comenta a la ciutadana la necessitat de fer arribar material de protecció als usuaris dels serveis de la Casa de Repòs de Sant Camil, bàsicament mascaretes, un bé molt preuat aquests dies.

Aquest fet podria haver estat un comentari, una informació traspassada a l’aire i res més, i aquí s’ha acabat la història, com moltes vegades passa. Però no, aquest és el moment precís en que comença una d’aquelles històries que podem anomenar de barri, de quilòmetre 0, com moltes que han succeït aquests dies però no per reiterativa deixa de ser important.

Al Guinardó, la màquina de la solidaritat comença a escalfar els motors a partir d’un post a les xarxes socials que eleva a la dimensió pública la conversa que us hem esmentat més amunt. Immediatement s’engeguen altres màquines en aquest cas les impressores tres D que elaboren pantalles, obre-portes i salva-orelles, i les màquines de cosir que dediquen hores i esforços per tal de confeccionar mascaretes. Al mateix temps que la crida arriba a d’altres organitzacions i persones del districte d’Horta Guinardó i de Nou Barris i també s’hi aboquen.

Ja ho tenim tot cosit, a partir d’aquí arriba la part més bonica i visible, les crisis també tenen els seus moments alegres i cal gaudir-los amb intensitat. L’organització veïnal, el treball d’hores de moltes persones, la suma de voluntats, es transformen en el moment màgic de l’entrega de les mascaretes als qui hauran de fer-ne ús. 

Mascaretes de colors, de mides diferents, fins i tot personalitzables, per atendre la diversitat d’edats ateses, que a la Casa de Repòs de Sant Camil son totes. Arriben de la mà dels veïns, de les veïnes, de persones que els coneixen i d’altres que potser fins a la crida realitzada per les xarxes no n’havien sentit a parlar mai dels Camils del Guinardó.

Per anar acabant, un bon colofó a aquest article-agraïment son les paraules atribuides a l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano i que resumeixen a la perfecció aquest escrit, adhuc il·lustren amb el dó de la paraula precisa el que us hem explicat fins ara. Diu així: “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas pueden cambiar el mundo”

Moltes gràcies

La Casa de Repòs de Sant Camil i el Taller Sant Camil de la Fundació de la Santa Creu volem agrair de manera especial la generositat i solidaritat a les persones i entitats seguents:

NOU HORITZÓ
ATENEU DE FABRICACIÓ – Ciutat Meridiana
FED. PENYES BARCELONISTES – BARCELONA EST
FUNDACIÓ PARE MANEL
AVV BAIX GUINARDÓ
CASAL GENT GRAN VALL D’HEBRON
CASAL DE BARRI CAN TRAVI
BANC D’ ALIMENTS VALL D’HEBRON
PULSERAS CANDELA VALL D’ HEBRÓN
ANDREU BERNADES
MIPETRICOR
LA MARGA DEL GUINARDÓ
ESTELA HERNANDEZ – Tècnica del Dte Horta-Guinardó
CARME BORREGUERO – Tècnica del Dte Horta – Guinardó
NÚRIA GONZÀLEZ – Tècnica del Dte Horta – Guinardó
XESCA CÓRCOLES – Tècnica del Dte Horta – Guinardó
ESPERANÇA BORRULL – Tècnica del Dte Horta – Guinardó
AVV JOAN MARAGALL DEL GUINARDÓ
AGUSTÍ XIFRE – President Consell de BarriEQUIP MÈDIC SUPORT COVID-CAP SANLLEHY

i a tots els veïns i veïnes anònims que heu cosit i us heu interessat per nosaltres, apropant-vos o trucant per saber sí a les vostres mans hi havia alguna cosa que podieu fer per nosaltres. Moltes Gràcies